måndag 25 januari 2016

Träd och struktur


Nu är den bästa tiden för att se över sin trädgård när det kommer till träd och struktur. Strukturen avtecknar sig så fint under ett litet snötäcke, och då är det också lätt att se var det saknas. Många trädgårdar som upplevs som lite stökiga eller röriga har oftast lite dålig struktur. 


En trädgård som vill vara rufsig kanske behöver en lägre häck som infattning för att skapa en struktur i allt det rufsiga. Innanför häcken kan det växa vilt, men tack vare häcken ser det ut som ordningsamt kaos. 


Träd är ett mycket viktigt inslag i trädgården. De tillför inte bara struktur utan tak, skugga, skydd, färg, doft, ljud och lugn till en trädgård. Alla delar är lika viktiga. En trädgård utan träd upplevs som för öppen och platt, tom och kal. Medan en trädgård med många träd upplev som en djungel med spänning och mystik. Ett mellanting är kanske lagom.


Träden har många olika egenskaper att ta i beaktande. Körsbärsträdet blommar underbart på våren och får frukt på sensommaren, är frukten inte önskvärd väljer man ett körsbär utan frukt.


Katsuran är ett vackert träd som har lövsprickning i vinrött, grönt hela sommaren och slår över i gul-orange på hösten. Det doftar nybakta kakor när löven släpper.


Struktur behöver inte vara tråkig. Den ger bara trädgården lite form och ordning.


Ett mycket bra sätt att ge struktur som syns hela året är att använda vintergröna växter. Under växtsäsongen försvinner det vintergröna bland annat grönt, men på hösten framträder det. För att inte tala om vintern där det i Skåne behövs vintergrönt eftersom det sällan blir en vit vinter. Att vila ögonen på gröna buskar mitt i den gråbruna vintern är underbart för själen och ger hopp om våren.


Träd kan också ha vackra vinterstammar, som här: Glanskörsbäret. Det är som vackrast när solen träffar de kopparfärgade stammarna. Jag blir glad varje gång jag tittar på det. 


Höstaspekten är också viktig. Träd med härliga höstfärger lyfter vilket dystert hösthumör som helst. Olika träd får olika färger, en del är gröna länge och andra byter skepnad snabbt. Se till att ha olika sorters träd med olika egenskaper så det går att njuta länge och av olika färgbyten.


 Än så länge är strukturen i min köksträdgård inte så tydlig, men om ett par år när häckarna har växt till sig kommer det att vara tydlig struktur i allt det odlade. Här känns det viktigt med struktur för att inte säga mycket viktigt, annars skulle allt välla ut över gångar och staket. 

Har du tänkt på din struktur? eller njutit av dina träd?
/Therese


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar