Uppmurad odlingsbädd

Här kommer en sprängskiss över hur min odlingsbädd ser ut. 

Jag vet att det är många som tittat in på just det inlägget, så nu finns det en ritning också. Ritningen är bara en skiss inte skal-enligt. Det är mer en översikt om man skulle vilja bygga själv.

1)Jag började med att gräva mig ner till frostfritt (i Skåne är det inte alls lika mycket som längre norrut, därför skriver jag inga mått)

2)Därefter fyllde jag med grus i fraktionen 0-18 för att packa och ge en jämn och stadig yta för leca-blocken. Ju bättre underarbete man gör desto lättare går arbetet.

3)Efter det är det dags att börja mura upp block. Jag valde 120mm block för att det skulle gå att sitta på kanten men inte se alldeles för klumpigt ut. (Man kan använda 150mm block också.) Var noga med att mura rakt och i våg, annars blir det snabbt ojämnt och krokigt. 

4)När de uppmurade blocken har bränt ordentligt är det dags att putsa. Jag putsade både insidan och utsidan för att inga rötter ska krypa in i leca-blockens springor och spränga sönder muren. Måla räcker ju att man gör på utsidan (om man vill) och en bit ner på insidan.

Nu är själva konstruktionen klar!


När det kommer till att fylla i din upphöjda odlingsbädd beror det lite på vad du ska odla i den.

 Jag använder min till kryddor och då vill jag ha en väldränerad jord. Min förhoppning inför varje vinter är att min rosmarin ska överleva. Tyvärr blir den Skånska barmarksfrosten som kommer sent på vårvintern den sista dödsstöten varje år hittills. 

I min odlingsbädd började jag det första bottenlagret med större sten, därefter ett lager enbart lecakulor. Skulle det komma stora mängder vatten kommer dessa två lagren att svälja undan och dränera bort vatten. Detta gör också att det kan bli extra torrt på sommaren.
 
Därefter är det dags för jord, jag valde en helt vanlig planteringsjord uppblandad med lite lecakulor och en del sand för att inte få problemet med stående vinter-väta som gör att rötterna på medelhavs-kryddor ruttnar.

Jag är lika glad för min Uppmurade odlingsbädd idag som när jag byggde den. Hoppas att du blir lika nöjd!
Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Hej,
    Sugen på att göra liknande i nordöstra Skåne (ej lerjord) men har svårt att hitta rätt bland olika murbruks- och cemnentpåsar. Vad har du använt att mura respektive att putsa med? Är lecablocken bara fixerade på varandra med murbruk eller hsr du limmat också? Tacksam för svar trots att det gått en tid.

    SvaraRadera
  2. Therése, T som i Trädgård26 maj 2023 kl. 05:13

    Hej! Det var så många år sedan så jag minns faktiskt inte vad jag använde för olika produkter. Men ett murbruk mellan lecablocken utan lim (murbruket är ju limmet) och sen hade jag använt ett putsbruk som står emot mer vatten. Jag hade gått till en byggsäljare i din närmsta bygghandel och bett om hjälp.
    Lycka till med ditt projekt!
    /Therése

    SvaraRadera