torsdag 28 februari 2013

Skånsk Trädgårds mässa

Efter en mycket spännande och ovan morgon som inbjuden press/journalist/bloggare tänkte jag föra vidare en del av allt det som dyker upp på mässan i år. Måste först bara påpeka hur konstigt det kändes att gå på pressvisning... lite som att leka något man inte är. Men dock så skriver jag ju om mässan och innehållet här så nog räknas man in i skaran alltid =)

Först var det trendspaning med Lotta Ahlvar, VD Svenska Moderådet. Trender just nu är att vara tillsammans, att finna den rätta känslan, färgstarka mönster, mycket färg- speciellt gul och tangerine. Trä är fortfarande populärt som material.
Lotta Ahlvar pratade om 70-tals trender som börjar anfalla oss, där Hibiskusen som krukväxt var ett exempel. Hon visade fyra tydliga trender som ni ser nedan, de kallades Alice in wonderlodge, Lumberjack's Cabin, Granny's Cozy Cottage och Penthous Perfect. 




Efter henne kom Gunnel Carlsson upp på scenen, med sina fina utslagna snödroppar. Gunnel håller i presentationerna på stora scenen. Hennes råd inför 2013 var att en trädgård ska vara trendlös. Vi ska lära oss av varandra. Besök, knacka på och fråga. På det sättet blir vi alla klokare trädgårdsmänniskor. En skön inställning.
Snödropparna fick mig verkligen att längta efter sol och vår- de på bilden nedan var inte Gunnels utan till försäljning.


Vi i Villas Camilla von Otter berättade om en undersökning de hade gjort på Skåningarnas trädgårdstopp där rosor och äppelträd var favoritväxter. Bästa trädgårdsstilen var Medelhavsträdgården och mormorsträdgården. Årets projekt var att göra trädgården mer lättskött, man skulle anlägga en perennrabatt och man skulle anlägga en köksträdgård. Detta är ju såklart bara kort sammandraget, men det är kul att veta lite åt vilket håll folk strävar. Det är alltså fler än jag som längtar efter en köksträdgård!

Härlig strösslig Trollhassel!
Sen var det dags för Jonas Borssén att snacka grill. Han tyckte inte att svenskar kunde grilla - titta bara på hur politikerna gjorde hemma hos Annie Lööf. De grillade över öppen eld, inte alls bra vare sig för hälsan eller smaken! En fin glödbädd är knepet och att inte ha olja i marinaden utan vattenbaserad, för att få smakerna att tränga in i köttet ordentligt. Bra att veta!

Därefter klev Peter Englander, Apotekarns Trädgård upp på scenen. Han pratade om sin nya bok- Första Spadtaget. Där berättar han om hur han förvandlar sin nya trädgård och vad man ska tänka på när man gör om sin trädgård. Jag älskar "före-och-efter" reportage och det är nog precis vad man kan kalla detta. Dock med betydligt mindre medelhav än tidigare!




Som vanligt tyckte jag att mässan är alldeles för liten! Det finns ett sånt behov av vår och trädgård vid denna tiden på året så jag förstår inte varför det inte kan vara mer. På bilden ovan ser ni en plantering med en bikupa - montern handlade om stadsodling. Jag älskar bin och skulle gärna själv ha en, men det känns som jag får ta ett projekt i taget.. kanske om ett par år? ;)

På mässan fanns också växter, växthus, installationer, verktygsförsäljare och såklart inredning (eller ska man kalla det "utredning"?) Härliga inslag, men kunde varit mycket mer.. AV ALLT!! 


Ha en skön helg, hoppas nu att våren kommer!
vi ses!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar