tisdag 26 mars 2013

Sol och tjäle...


Vilket väder!! Så otroligt soligt och härligt, men det är fortfarande väldigt kallt. 
Marken tinar sakta samtidigt som solen skiner och värmer, detta vädret är en riktigt svår kombination för våra vintergröna växter. Eftersom solen skiner avdunstar bladen vatten samtidigt som rötterna är djupfrusna och inte kan dra upp något nytt vatten. Detta gör att hela växten frystorkar. 
Tycker ni att bladen ser tunna, pappriga och gula ut så är detta tecken på just frystorkning. Täck över era växter så solen inte ligger på så starkt och vattna så fort det är varmt nog så växten kan fylla på sina reserver. 

Har man, som jag, en kruka utomhus så är den flyttbar och då kan man flytta in den för att tina så man har en möjlighet att vattna, sen kan krukan stå i skuggan om dagarna för att inte solen ska bränna bladen lika hårt. 

Växter som tappar sina blad på hösten är inte i samma risk, men unga fruktträd kan få sprickor i barken på våren när solen ligger på så det kan vara bra att täcka stammarna med lite säckväv som skydd. Detta gäller även rosor som står soligt. Risken där är att de sätter igång för tidigt på våren och så fryser knopparna bort när det kommer en köldknäpp. 

Här hemma har sambon börjat bygga hönsens sommarhus i väntan på att vårbruket ska ta fart. Det kommer att bli en väldigt komprimerad vår, så när det väl sätter fart kommer det att bli bråttom. Själv försöker jag jobba undan så mycket som möjligt i väntan på bebisen. Känns konstigt att inte fara runt på en massa olika uppdrag, men jag hinner ju planera min egen trädgård i väntan. 

Njut i solen, nu är det perfekt att fylla på D-vitaminen efter vintern!
// Therese

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar