tisdag 12 mars 2013

Höns på vårutflykt och städning av växthus


I onsdags var det så underbart väder att mina Hedemorahöns fick komma ut på grönbete. Tuppen gick och burrade upp sina fjädrar och höll noga reda på sina hönor. Hönorna i sin tur kuttrade förnöjt och sprätte i gräsmattan. Jag trodde faktiskt att de skulle hålla sig på större avstånd men de ville vara nära oss där vi satt och solade oss i vårsolen. Härligt. Att ha höns verkar bara bli bättre och bättre. 


På fredagen åkte vi trots stormiga vindar på utflykt. Det blev bland annat ett tidigt besök till Åbergs Trädgård i Ystad, där det shoppades penséer, och minipåskliljor. Har dock inte planterat eftersom det skulle bli så kallt och blåsigt och med rätta. På söndagen hade vi snöstorm här hemma! Det blåste och yrde så mycket snö att jag inte såg ladugården. Tur för mina småplantor att de inte stod ute i någon kruka.


Idag har det äntligen börjat skymta vår igen, med varmare grader. Var ute i trädgården och kollade runt och såg att mitt lilla växthus behöver sig en rejäl tvätt. Några glas hade gått sönder och behöver bytas, och så ska jorden grävas bort och bytas ut. 
Jag var nämligen sugen på att odla tidiga potatis i växthuset i år igen och då ska man helst byta jorden för att hindra växtsjukdomar. Vissa sjukdomar kan leva kvar i jorden i många år, men är man noggrann med att byta jorden kan man odla på samma ställe flera år i rad, man kan också tillämpa växtföljd (innebär att man byter plats på grödorna från år till år för att få en bra och frisk jord att odla i) när man odlar men det är svårt i detta lilla växthuset. 
Om man lägger potatisar (välj en tidig sort) på lite jord i ett soligt men svalt fönster bildas det både rötter och ögon på potatisen och då har man ett bra försprång om man vill ha riktigt tidiga potatis. Börja förgro i Mars för bästa resultat. Sen när det blir tillräckligt varmt i jorden kan man plantera ut potatisen. 

...men som sagt först en rejäl rengöring!

ha en skön dag!
Therese

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar