onsdag 6 juni 2012

Dags för häckklippning!

Vid den här tiden på året växer allt så det knakar. Helt plötsligt får man börja tukta, rensa och hålla efter istället för att gödsla och längta. Det går fort! Den här häcken ser skönt lurvig ut innan, men det är inte vad vi är ute efter. Den ska vara rak och strikt.

Börja med att klippa sidorna på häcken. Har man svårt med ögonmåttet kan det vara en fördel att spänna upp hjälplinor. Klipp inte för fort, då blir det stora hål om man slinter eller vinklar saxen lite fel.

Sist tar man toppen på häcken. Men vad gäller bok och avenbok ska man bara ta toppen när man har fått önskad höjd på häcken. Detta gäller även Tuja.


Jag brukar klippa mina häckar en mulen dag ett par tre veckor innan midsommar för att det ska se fint ut i trädgården tills dess. Sen brukar jag ta en omgång till på sensommaren då häcken oftast har växt till sig igen.
Ska man göra större ingrepp bör man kolla upp när ens häck helst vill bli beskuren och om det går att göra större ingrepp.
Tips: Håll efter era häckar från början så blir de täta och fina istället för glesa och förväxta. Klipp häckarna vid dåligt väder, så bränns inte bladen av solen lika lätt. Ha vassa, nyslipade verktyg så är det en fröjd att jobba.

Så här beskär jag några olika häckar:

Syren:
När?Efter blomning. Friväxande: Ta bort några av de allra äldsta grenarna ända nere vid marken.
Klippt: Putsa sidor och topp med häcksax

Bok/Avenbok:
När? 2-3veckor innan midsommar. putsning i september. Riktigt hård beskärning när häcken har gått i vila för vintern.

Tuja:
När? Maj eller September. Putsa bara yttersta delen för att få en tät och fin häck. Ger ingen direkt återväxt vid hård beskärning, så håll efter från början.

Gran:
Liknande Tuja

Buxbom:
När? Maj och september. Trivs allra bäst med att klippas i mulet väder.

Liguster:
När? 2-3veckor innan midsommar, putsning i augusti/september. Var tuff i början av häckens liv för att få den tät och fin ända nerifrån.

Så där! Nu är det bara att köra igång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar