Nu så här mitt i sommaren tycker man att livet rullar på, trädgårdens alla måsten har minskat till pyssel. Man går runt och klipper av vissna blommor, vattnar lite, kanske sår lite ny sallad och så skördar man så klart. Men en av sysslorna just nu är att hålla ohyran i schack. Liljebaggen äter av knopparna, bladlössen svämmar om man inte tar hand om problemet i tid, för att inte tala om sköldlössen på citrusträden.
 |
Sköldlöss på undersidan av ett blad. |
Sköldlöss är en sorts lus som bildar en sköld som skydd. De förökar sig snabbt och flera generationer löss förökas under ett år. Skölden skyddar mot såpa-lösningar och vattenstrålar som annars brukar ta hand om bladlöss. Jag brukar använda fingrarna och pilla bort dem för hand. Men man kan också använda såpsprit, ( 0,2 dl såpa och 0,1 dl T-röd i 1 l vatten) men för bra effekt ska man spruta på rörliga löss. En del växter är känsliga för såpsprit-lösningen, och kan få skador. Man behöver oftast upprepa behandlingen några gånger med en veckas mellanrum. Citrus-växter är kända för att vara mottagliga för sköldlöss, men även andra medelhavsväxter i växthus och krukväxter inomhus kan få angrepp.
 |
Myrorna avslöjar var lössen befinner sig. |
Om man har ett citrusträd i växthuset bör man kolla det lite ibland. Ser man att det kryper myror på stammen är det med stor sannolikhet löss i trädet. Jag brukar följa myrorna för att se vart lössen sitter. Även sköldlöss producerar honungsdagg, och det är som lördagsgodis för en myra. Honungsdaggen bildar en klibbig yta på bladen under och det kan också avslöja lössen.
Håll koll på era växter och hoppas nu att ni får en varm och solig dag! (och lusfri..)
Kram Therese