tisdag 2 juli 2013

ohyra...

Nu så här mitt i sommaren tycker man att livet rullar på, trädgårdens alla måsten har minskat till pyssel. Man går runt och klipper av vissna blommor, vattnar lite, kanske sår lite ny sallad och så skördar man så klart. Men en av sysslorna just nu är att hålla ohyran i schack. Liljebaggen äter av knopparna, bladlössen svämmar om man inte tar hand om problemet i tid, för att inte tala om sköldlössen på citrusträden. 

Sköldlöss på undersidan av ett blad.
Sköldlöss är en sorts lus som bildar en sköld som skydd. De förökar sig snabbt och flera generationer löss förökas under ett år. Skölden skyddar mot såpa-lösningar och vattenstrålar som annars brukar ta hand om bladlöss. Jag brukar använda fingrarna och pilla bort dem för hand. Men man kan också använda såpsprit, ( 0,2 dl såpa och 0,1 dl T-röd i 1 l vatten) men för bra effekt ska man spruta på rörliga löss. En del växter är känsliga för såpsprit-lösningen, och kan få skador. Man behöver oftast upprepa behandlingen några gånger med en veckas mellanrum. Citrus-växter är kända för att vara mottagliga för sköldlöss, men även andra medelhavsväxter i växthus och krukväxter inomhus kan få angrepp.

Myrorna avslöjar var lössen befinner sig.

Om man har ett citrusträd i växthuset bör man kolla det lite ibland. Ser man att det kryper myror på stammen  är det med stor sannolikhet löss i trädet. Jag brukar följa myrorna för att se vart lössen sitter. Även sköldlöss producerar honungsdagg, och det är som lördagsgodis för en myra. Honungsdaggen bildar en klibbig yta på bladen under och det kan också avslöja lössen.

Håll koll på era växter och hoppas nu att ni får en varm och solig dag! (och lusfri..)
Kram Therese



6 kommentarer:

  1. Hej. Jag undrar om du vet om sköldlössen skadar citrusträden på något sätt om dom får vara kvar. Om så, vad händer ed trädet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Suzanne! Sköldlössen suger näring från trädet och försvagar det avsevärt. De förökar sig i snabb takt och deras bajs, som kallas honungsdagg, drar till sig myror om det står ute. Avföringen ger en kletig yta på bladen som blir svampangripen så bladen ser sotiga ut. Sitter många sköldlöss runt blomknopparna trillar vissnar knopparna och trillar av. Alltså - ett sköldlusangripet träd är ett ledset träd.

      Radera
  2. Tack för svaret. Har sköldlöss på båda mina citrusträd.
    Har läst och läst om detta och bestämt mig för såpsprayning och samtidig avtorkning av alla blad samt stam med upprepning 1 vecka senare. Låter detta rätt? Ska såpan sitta kvar eller kan jag duscha träden med vatten efter att det verkat en stund?
    Tack på förhand

    SvaraRadera
  3. Jag tycker det låter som en bra idé. Jag tycker att det fungerar minst lika bra om inte bättre än gifter. Första tillfället kan du låta såpan sitta kvar en bra stund för att torka ut/döda de minsta lössen, därefter torka av bladen och ta död på de stora. Efter det kan du varva med att torka av bladen ibland och såpa spreja ibland. Du behöver inte skölja av såpan efter behandling.

    SvaraRadera
  4. Tack. Ha en fortsatt härlig dag.

    SvaraRadera